IDEODROMIO PROGRAMME 2024-2025 APRIL 10TH AT UCLAN CYPRUS
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154- Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 1ο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε ο δημοσιογράφος κ. Κυριάκος Πιερίδης, έχοντας μαζί τους και ως συμμετέχοντας επισκέπτη τον Eric Soukiouroglou, Αντιπρόεδρο του OPEK. Ο κ. Πιερίδης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νέους την προσωπική του εμπειρία μέσω του ρόλου του ως δημοσιογράφος αναφορικά με τα φαινόμενα διαφθοράς τοπικά, αλλά και ευρύτερα, καθώς και για τους τρόπους εντοπισμού, αντιμπετώπισής τους, αλλά και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η νεολαία σε αυτούς τους τομείς. Σε αυτά τα πλαίσια κινήθηκαν και οι καίριες τοποθετήσεις του κ. Soukiouroglou. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση των κ. Πιερίδη και Soukiouroglou, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην κοινωνική συνοχή και ευημερία, καθώς και στην πολιτική και δημοκρατική ζωή στην Κύπρο και την ΕΕ, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίστει το φαινόμενο. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154- Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 2ο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε ο Operations Executive του Nomoplatform (Oxygono) κ. Γιώργος Ησαΐας. Ο κ. Ησαΐας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νέους την προσωπική του εμπειρία μέσω του ρόλου του αναφορικά με τα φαινόμενα διαφθοράς τοπικά, αλλά και ευρύτερα παγκόσμια, καθώς και για τους τρόπους εντοπισμού και αντιμπετώπισής τους, αλλά και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η νεολαία, αλλά και ο συνασπισμός δυνάμεων (lobbying) σε αυτούς τους τομείς. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση του κ. Ησαΐα, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην κοινωνική συνοχή και ευημερία, καθώς και στην πολιτική και δημοκρατική ζωή στην Κύπρο και την ΕΕ, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίστει το φαινόμενο. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154- Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 3ο διάλογο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε ο δημοσιογράφος κ. Σωκράτης Φράγκου, Δάσκαλος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ο κ. Φράγκου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νέους την προσωπική του εμπειρία μέσω του ρόλου του ως ενεργού πολίτη τόσο στον στοίβο της πολιτικής, όσο και ως εκπαιδευτικού αναφορικά με τα φαινόμενα διαφθοράς στην Κύπρο, καθώς και για τους τρόπους εντοπισμού, αντιμπετώπισής τους, αλλά και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η νεολαία σε αυτούς τους τομείς. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση του κ. Φράγκου, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην κοινωνική συνοχή και ευημερία, καθώς και στην πολιτική και δημοκρατική ζωή στην Κύπρο και την ΕΕ, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίστει το φαινόμενο. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154- Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 4ο διάλογο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε η ακαδημαϊκός Δρ Κατερίνα Αντωνίου, Λέκτορας Τουρισμού και Μέλος του Μη Κερδοσκοπικού, Μη Κυβερνητικού Οργανισμού ICLAIM ενάντια στη Διαφθορά. Η Δρ Αντωνίου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νέους μέσω του ρόλου της ως ακαδημαϊκού, αλλά και ως ενεργού πολίτη φαινόμενα κακής διακυβέρνησης και διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και για τους τρόπους εντοπισμού, της αντιμετώπισής τους, αλλά και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η νεολαία σε αυτούς τους τομείς. Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικασία ανοικτού διαλόγου, εντοπίστηκαν τόσο οι κύριες αιτίες καθώς και οι άμεσες συνέπειες του φαινομένου της διαφθοράς. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση της Δρ Αντωνίου, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην κοινωνική συνοχή και ευημερία, καθώς και στην πολιτική και δημοκρατική ζωή στην Κύπρο και την ΕΕ, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίστει το φαινόμενο. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus την Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154- Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 5ο διάλογο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε ο κ. Πέτρος Φλωρίδης, Μέλος του Συμβουλευτικού Οργάνου προς τους Εθνικούς Αντιπροσώπους στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Φλωρίδης είχε την ευκαιρία να να αναλύσει τις συνθήκες που οδηγούν σε φαινόμενα διαφθοράς και να αναφερθεί στη σημασία ύπαρξης ενός κώδικα καλής διακυβέρνησης, μαζί και με την ύπαρξη κατάλληλης κουλτούρας διαφάνειας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο. Οι φοιτητές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον και απεύθυναν ερωτήσεις στον κ. Φλωρίδη αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς και τη σημασία ενός κώδικα διακυβέρνησης προς αυτό το σκοπό. Ακολούθησε έντονη συζήτηση για το πως παράγοντες που αναστέλλουν την εφαρμογή ενός τέτοιου κώδικα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση του κ Φλωρίδη, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην κοινωνική συνοχή και ευημερία, καθώς και στην πολιτική και δημοκρατική ζωή στην Κύπρο. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154 – Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 6ο διάλογο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε η ακαδημαϊκός Δρ Δήμητρα Λοΐζου, Λέκτορας στο Διεθνές Ποινικoύ και Ανθρωπιστικού Δικαίου και Μέλος του Μη Κερδοσκοπικού, Μη Κυβερνητικού Οργανισμού ICLAIM ενάντια στη Διαφθορά. Η Δρ Λοίζου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νέους μέσω του ρόλου της ως ακαδημαϊκού, αλλά και ως ενεργού πολίτη φαινόμενα διαφθοράς που άπτονται της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ρόλου του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς επίσης και των εθνικών διατάξεων, ως μέσων αποθάρρυνσης και ανάσχεσης τέτοιων φαινομένων. Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικασία ανοικτού διαλόγου, εντοπίστηκαν τόσο οι κύριες αιτίες καθώς και οι άμεσες συνέπειες του φαινομένου της διαφθοράς στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και οι ποινικές συνέπειες που αυτά μπορεί να έχουν. Οι φοιτητές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον και απεύθυναν ερωτήσεις στη Δρ Λοΐζου αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς και τη σημασία του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου προς αυτό το σκοπό. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση της Δρ Λοΐζου, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην κοινωνική συνοχή και ευημερία, καθώς και στην πολιτική και δημοκρατική ζωή στην Κύπρο και διεθνώς, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154 – Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 7ο διάλογο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε ο κ. Κυριάκος Κολοβός, υποψήφιος διδάκτωρ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και Μέλος του Μη Κεδροσκοπικού Οργανισμού «Advanced Media Institute», του οποίου η δράση αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη προάσπιση της διαφάνειας στην ενημέρωση και συνεπώς στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Κολοβός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νέους μέσω του ρόλου του ως μέλος του ΜΚΟ «Advanced Media Institute» για το πως το φαινόμενο της διαφθοράς παρεισφρεί στην ελευθεροτυπία καθώς και την οικονομική και πολιτική ζωή θέτοντας υπόψιν των μαθητών συγκεκριμένα παραδείγματα. Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικασία ανοικτού διαλόγου, οι μαθητές εντόπισαν τόσο τις αιτίες καθώς και τις συνέπειες του φαινομένου της διαφθοράς μέσα στο πλαίσιο των συγκεκριμένων παραδειγμάτων που τέθηκαν. Οι φοιτητές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον και απεύθυναν ερωτήσεις στον κ. Κολοβό αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση του κ. Κολοβού, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην κοινωνική συνοχή και ευημερία, καθώς και στην πολιτική και δημοκρατική ζωή στην Κύπρο και διεθνώς, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Λυκείου «Ειρήνης & Ελευθερίας» Δερύνειας – Σωτήρας την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154 – Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 8ο διάλογο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε η κ. Ελένη Ζαντή, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης και Σύμβουλος Επαγγελματικής Αγωγής. Η κ. Ζαντή είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νέους για το πως το φαινόμενο της διαφθοράς παρεισφρεί στην κοινωνική και πολιτική ζωή θέτοντας υπόψιν των μαθητών συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία ιδιαίτερα τόνισαν το ρόλο που μπορεί να παίζει η διαφθορά στην παραπληροφόρηση και στο φανατισμό συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, καθώς και στην προαγωγή κοινωνικών ανισοτήτων. Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικασία ανοικτού διαλόγου, οι μαθητές εντόπισαν τόσο τις αιτίες καθώς και τις συνέπειες του φαινομένου της διαφθοράς μέσα στο πλαίσιο των συγκεκριμένων παραδειγμάτων που τέθηκαν. Οι φοιτητές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον και απεύθυναν ερωτήσεις στην κ. Ζαντή αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση της κ. Ζαντή, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην κοινωνική συνοχή και ευημερία, καθώς και στην πολιτική και δημοκρατική ζωή στην Κύπρο και διεθνώς, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Λυκείου «Ειρήνης & Ελευθερίας» Δερύνειας – Σωτήρας την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154 – Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 9ο διάλογο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε ο κ. Νίκος Γεωργίου, δικηγόρος και Βουλευτής Επαρχίας Αμμοχώστου. Ο κ. Γεωργίου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νέους για το πως το φαινόμενο της διαφθοράς παρεισφρεί στην κοινωνική και πολιτική ζωή θέτοντας υπόψιν των μαθητών το νομοθετικό πλαίσιο εντός του οποίου η Πολιτεία αντιμετωπίζει το φαινόμενο της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικασία ανοικτού διαλόγου, οι μαθητές εντόπισαν τόσο τις αιτίες καθώς και τις συνέπειες του φαινομένου της διαφθοράς μέσα στο πλαίσιο των συγκεκριμένων παραδειγμάτων που τέθηκαν, αλλά και των πολιτικών οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί από την Πολιτεία για την αντιμετώπισή του. Οι φοιτητές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον και απεύθυναν ερωτήσεις στον κ. Γεωργίου αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση του κ. Γεωργίου, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην κοινωνική συνοχή και ευημερία, καθώς και στην πολιτική και δημοκρατική ζωή στην Κύπρο και διεθνώς, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154 – Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 10ο διάλογο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε ο ο Δρ Μάριος Ρασπόπουλος, Μέλος του ΜΚΟ InSPIRE. Ο Δρ Ρασπόπουλος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νέους για το πως το φαινόμενο της διαφθοράς παρεισφρεί στην κοινωνική και οικονομική ζωή θέτοντας υπόψιν των μαθητών το ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνολογία και η μηχανική στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικασία ανοικτού διαλόγου, οι μαθητές εντόπισαν τόσο τις αιτίες καθώς και τις συνέπειες του φαινομένου της διαφθοράς μέσα στο πλαίσιο των συγκεκριμένων παραδειγμάτων που τέθηκαν, αλλά και των τρόπων με τις οποίες η τεχνολογία βοηθάει στην αντιμετώπιση της. Οι φοιτητές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον, ειδικά για το ρόλο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-Government) και της τεχνικής blockchain στην παρεμπόδιση των συνθηκών που ενισχύουν την εμφάνιση του φαινομένου της διαφθοράς. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση του Δρ Ρασπόπουλου, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην κοινωνική συνοχή και οικονομική ευημερία στην Κύπρο και διεθνώς, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο μέσω της τεχνολογίας και της μηχανικής. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154 – Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 11ο διάλογο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε ο Δρ Νικόλας Κυριακίδης, Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΜΚΟ Oxygen for Democracy και Δικηγόρος. Ο Δρ Κυριακίδης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νέους για το πως το φαινόμενο της διαφθοράς παρεισφρεί στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή θέτοντας υπόψιν των μαθητών το ρόλο που μπορεί να παίξει η συμμετοχή των νέων στα κοινά και στη δημοκρατική ζωή για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικασία ανοικτού διαλόγου, οι μαθητές εντόπισαν τόσο τις αιτίες καθώς και τις συνέπειες του φαινομένου της διαφθοράς μέσα στο πλαίσιο των συγκεκριμένων παραδειγμάτων που τέθηκαν, αλλά και των τρόπων με τους οποίους οργανωμένα κοινωνικά σύνολα – όπως οι ΜΚΟ που στόχο έχουν την προάσπιση της διαφάνειας – μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μέσω της συμβολής τους στην χάραξη πολιτικών που ενθαρρύνουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη διαβούλεση. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση του Δρ Κυριακίδη, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην κοινωνική συνοχή και οικονομική ευημερία στην Κύπρο και διεθνώς, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus την Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2025.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154 – Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” τον 13ο διάλογο από μία σειρά ανοικτών διαλόγων με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Του εν λόγω ανοιχτού διαλόγου ηγήθηκε ο κ. Κλεάνθης Κουτσόφτας, Δικηγόρος. O κ. Κουτσόφτας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νέους για το πως το φαινόμενο της διαφθοράς εμποδίζει τη λήψη αποδοτικών και αποτελεσματικών αποφάσεων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα της οικονομίας και πως αυτό οδηγεί σε αισθήματα αδικίας και ατιμωρησίας εκ μέρους των πολιτών. Επίσης, συζήτησε με τους νέους για το ρόλο της δικαιοσύνης να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά φαινόμενα διαφθοράς με σκοπό να αποκαθίσταται η ακεραιότητα και νομιμότητα στη λήψη αποφάσεων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικασία ανοικτού διαλόγου, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και εντόπισαν τόσο τις αιτίες καθώς και τις συνέπειες του φαινομένου της διαφθοράς μέσα από τη μελέτη ομαδικών σεναρίων προσομοίωσης που αφορούσαν συγκεκριμένα περιστατικά διαφθοράς τα οποία οδήγησαν στη λήψη εσφαλμένων αποφάσεων. Οι νέοι, υπό την καθοδήγηση του κ Κουτσόφτα, καθώς και των μελών του Ερευνητικού Κέντρου CEDAR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην οικονομία και στο πως χάνεται εξαιτίας της η εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο όσον αφορά τη λειτουργία του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η δράση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου-Λυκείου «Ειρήνης και Ελευθερίας» Δερύνειας-Σωτήρας τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2024
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR διοργανώνει, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154- Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων στον τομέα της Νεολαίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: “Civil Society Organisations against Corruption” μία σειρά από ανοικτούς διαλόγους με τη Νεολαία για θέματα διαφθοράς τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο 12ος από μια σειρά 14 Ανοικτών διαλόγων θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου-Λυκείου «Ειρήνης και Ελευθερίας» Δερύνειας-Σωτήρας τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 10:30. Της δράσης ανοιχτού διαλόγου θα ηγηθεί η κ. Έλενα Κυριάκου, Μέλος ΜΚΟ «Νέα Γενιά». Ο ΜΚΟ «Νέα Γενιά» ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιιωμάτων και επαγρυπνεί για τη στηλίτευση συμπεριφορών ή πρακτικών διαφθοράς τα οποία προσβάλουν τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και τη δημοκρατία. Η κ. Κυριάκου, μέσω του ρόλου της ως μέλος του ΜΚΟ «Νέα Γενιά», αλλά και ως Εκπαιδευτικός θα συνομιλήσει με τους νέους για το πως η διαφθορά οδηγεί προϋποθέτει αλλά και οδηγεί στην περεταίρω καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.